Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ


ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α΄ΟΜΑΔΑ

 

 

 

Κ.ΘΕΟΤΟΚΗ: «Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ»

 

 
 
poster
                                                  

 

1.Να μεταβείτε στο google  ΒΙΚΙΘΗΚΗ  ΘΕΟΤΟΚΗΣ  «Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ» και να διαβάσετε τα απόσπασματα «Οι λαθρέμποροι ,Στην ταβέρνα του Τραγούδη,  Δουλευτάδες κι οι δυο, ποιόνε έχουμε ανάγκη; Ανάθεμα τα τάλαρα» (εναλλακτικά  μπορείτε να πληκτρολογήσετε  Ψηφιακό Σχολείο στο Google > Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου σελ 136-149).  Να επισημάνετε στα αποσπάσματα χαρακτηριστικά νατουραλιστικής τεχνοτροπίας.

 

2 Να εντοπίσετε τις αφηγηματικές μεθόδους (τεχνοτροπίες)  που εφαρμόζει ο συγγραφέας στα κείμενα αυτά.

 

3.Από τη σελίδα potheg.gr (ελληνικά>συγγραφείς> Θεοτόκης>ανθολογημένα αποσπάσματα> Η τιμή και το χρήμα>κριτικά κείμενα)  να διαβάσετε το άρθρο του Γ.Δ. Παγανού για το έργο του Θεοτόκη και να επισημάνετε τον κοινωνικό προβληματισμό που αναδύεται μέσα από το έργο σχετικά με τη σχέση ανθρώπου – χρήματος , τη θέση της γυναίκας τη συγκεκριμένη εποχή (εστιάζοντας στην προίκα) και τη διαμόρφωση των χαρακτήρων ανάλογα με την κοινωνική τους προέλευση.

 

4.Αφου παρακολουθήσετε την ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη «Η τιμή της αγάπης» που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη να εκφράσετε γραπτά τις σκέψεις/απόψεις σας πάνω στο τραγικό δίλημμα της ηρωΐδας να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και την ηθική στάση.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου